Volkstuin vereniging "De Vrije Tuinder" Dordrecht

Raapstelen  (Mizuma)
   
Rijen 25 cm
Plant afstand 25 cm
Zaaien begin maart
Oogsten Eind Juni

 


 

Raapstelen of bladmoes is een groente waarvan het jonge blad en de bladstelen gegeten worden. Het is een snel groeiend gewas dat in het voorjaar gegeten wordt. Verschillende kool-soorten kunnen hiervoor gebruikt worden, zoals gewone groene, Namenia en gele Malse.

 

Teelt :

 

Raapstelen kunnen vanaf maart gezaaid worden in de volle grond. Gebruik bij een zaai in maart het liefst vliesdoek, dan gaat het een stuk sneller. Zaai op rijen met 25 cm tussenruimte.

Probeer niet te dicht te zaaien. In de zomer gaan raapstelen wat sneller schieten. In de herfst hebben we daar geen last meer van. Uitdunnen is niet nodig. Raapstelen kunnen nog gezaaid worden tot eind augustus/begin september.

 

Bemesting :

 

Raapstelen hebben een vruchtbare bodem nodig. Geef dus wat mest in de vorm van kompost, stalmest, of koemestkorrels.

 

Ziekten en plagen :

 

Het gewas wordt vaak geplaagd door 'aardvlooien', die kleine ronde gaatjes in de bladeren maken. Aardvlooien zijn geen echte vlooien, maar kleine kevertjes (2 mm) die wel grote sprongen kunnen maken. Ze houden vooral van warme, droge omstandigheden. Larven van aardvlooien kunnen gangen graven in bladeren. Aardvlooien behoren tot de familie der bladhaantjes (Chrysomelidae) en tasten voornamelijk planten uit het geslacht van de kruisbloemigen aan (zoals koolsoorten).
De schade door aardvlooien is meestal gering.

 

Gewasverzorging :

 

Er kan meerdere malen gesneden worden van raapstelen. Als te veel planten gaan bloeien is het echter beter alles te rooien en opnieuw te zaaien.

 

Oogsten en bewaring :

 

Raapstelen is een snel gewas - bij mooi weer kunnen we al na 4 of 5 weken weken oogsten. Laat de raapstelen niet te groot worden, ze zijn het malste als ze klein zijn (bladlengte 20 cm.)
Raapstelen worden vaak verwerkt in aardappelstamppot: maak een puree van kruimige aardappels, melk, en eventueel wat peper en zout. Roer daar de kleingesneden raapstelen rauw door. Meng er verder naar wens jonge kaas of uitgebakken spekjes door. De specifieke smaak van raapsteel combineert goed met kaas. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer recepten te vinden op het internet.
Van de planten die in het voorjaar doorschieten kunnen we er paar laten staan om zaad te winnen. Oogst de peultjes voordat de zaden eruit gaan vallen, en laat ze nadrogen op een schaal. Deze zaden kunnen in hetzelfde jaar vanaf juli/augustus weer gezaaid worden.

 

Laatste site update: 2 Oktober 2022

 

- Mededeling verhuizing

- Film nieuwe lokatie

- wijziging inschrijf formulier voor Schenkeldijk complex

  

Wilt U een Tuin Huren?

Wij werken alleen nog maar met een wachtlijst voor de verhuur van tuinen. Dit aangezien wij het gehele jaar een volle bezetting hebben. De meeste tuinen gaan over in de maanden september - november.

U moet zich dus echt inschrijven om een kans te maken bij het vrijkomen van tuinen. 

 

Procedure

  • U schrijft zich in via onderstaande link
  • U betaald 50 euro contributie. 
  • Uitgifte vindt dan plaats in de volgorde van inschrijving. U wordt benaderd via de email die U opgeeft om langs te komen voor een bezichtiging. 
  • Als de datum of tijd niet schikt neemt U contact op zodat een andere afspraak kan worden gemaakt indien mogelijk.
  • Doet U dit niet en komt U niet dan gaat uw plaats naar de volgende op de wachtlijst.
  • U krijgt dan nog 1 keer een kans bij een volgende tuin. Daarna wordt U van de wachtlijst gehaald.

 

Cookiebeleid | Sitemap
Copyright "De vrije tuinder"